Vraag naar zoete aardappelen Honduras exponentieel toegenomen door hogere importtarieven VS

Tholen – Lang voordat de zoete aardappelen een vast plekje kregen in het schap van de supermarkt, konden de klanten van Bel Impex al voor deze exoot terecht bij Bel Impex. De specialist in exotische groenten, fruit, verse kruiden, zoete aardappelen, wortel en-knolgewassen biedt jaarrond zoete aardappelen uit Honduras aan en ziet grote kansen om met name de wit- en roodvlezige variant te laten groeien op de Nederlandse markt. “In het retailkanaal zien we de vraag naar rood- en witvlezige zoete aardappelen gestaag toenemen. Bij retailers zien we dat deze verhouding in veel gevallen al op twee derde, tegenover een derde oranjevlezige”, vertelt Peter van Teeseling.

“Tegelijkertijd zien we in het traditionele handelskanaal de focus erg op de oranjevlezige liggen. Dat vinden we jammer, omdat wij denken dat de toepasbaarheid van de witvlezige zoete aardappel beter past bij het Nederlandse smaakpallet. Overigens geven ook bepaalde etnische klanten, zoals Surinaamse of Marokkaanse, de voorkeur aan de witvlezige”, vertelt Peter. “We werken met de bekende variëteiten als Evangeline en Beauregard. Naast de GlobalGAP-certificering waren we in Honduras ook de eerste met een social compliance-programma 
 

“De afgelopen jaren is de productie van zoete aardappelen fors toegenomen. Met name in Egypte is de teelt fors uitgebreid en is de kwaliteit gemiddeld ook iets hoger dan de afgelopen jaren. Wij werken al langdurig samen met onze telers in Honduras en daarmee voorzien we in een goed kwalitatief product tegen een concurrerende prijs. Normaliter zie je als het Spaanse en Egyptische seizoen aflopen dat veel partijen zich vol richten op de Noord-Amerikaanse productie. Nu daarvoor importtarieven van 25% worden gehanteerd, zien we de vraag naar de zoete aardappelen uit Honduras exponentieel toenemen.”
 
Bel Impex richt zich op zowel de grote retailers en etnische retailers, de AGF-handelaren en exporteurs en de groothandels in het etnische kanaal. “De Corona-crisis levert qua afzet niet eens zoveel uitdagingen op. De beperkingen zitten hem met name in de aanvoer. Met name de luchtvracht is sterk gelimiteerd en daardoor krijgen we minder aanvoer van bijvoorbeeld kousenband binnen. Dit geldt niet voor onze import van zoete aardappelen en overige producten uit Costa Rica waaronder chayotte, eddoes en cassave. Voor deze producten blijft de aanvoer stabiel en ook aan de vraagkant zien we de handel aantrekken,” besluit Peter.